Oplossingsgericht coachen in het onderwijs

21 januari 2024

Home > Oplossingsgericht coachen in het onderwijs

Samenwerken met leerlingen, ouders, leerkrachten en andere professionals is een belangrijke pijler in ons ondersteuningsplan. Het voeren van goede gesprekken, de juiste vragen stellen en de focus goed leggen is hierin heel belangrijk. Dat is de kern van de aanpak van oplossingsgericht werken.

Oplossingsgericht coachen in het onderwijs

In 2023 volgden 20 intern begeleiders en de leden van ons expertiseteam de training Oplossingsgericht coachen in het onderwijs. Daarin staan niet problemen centraal, maar het samen werken aan oplossingen door systematisch vragen te stellen. Een mooi voorbeeld van zo’n vraag: “Wat maakte dat het je is gelukt om je werk vandaag af te krijgen?” Het kind formuleert ongemerkt onderwijsbehoeften die op andere momenten ingezet kunnen worden zoals: “Het was rustig in mijn groepje” (behoefte aan een rustige werkplek) of “De juf gaf me extra uitleg, waardoor ik het snapte” (behoefte aan verlengde instructie).

Deze aanpak kan worden toegepast bij gesprekken met leerlingen, collega’s, ouders en zelfs in teams. Tijdens gesprekken met ouders wordt nu bijvoorbeeld eerst gesproken over de dingen die steeds beter gaan, wat maakt dat de samenwerking met ouders beter verloopt. Door kleine veranderingen in je vraag kan een gesprek constructiever verlopen en komt de focus op het positieve en op kansen.

In november was er een terugkomdag waar de deelnemers aan de training lieten zien dat ze een shift hebben gemaakt in hun mindset. Tijdens het oefenen werden prachtige vragen gesteld en iedereen kreeg er weer veel energie van!

Meer weten?

Heb jij ook een training oplossingsgericht werken gevolgd en wil je meedoen met de terugkomdagen, mail dan naar Inge.korfker@aandenijssel.nl.
Of geef je op voor een training ‘Oplossingsgericht werken in het onderwijs’ bij Solutions Centre.

Meer over deze aanpak kun je lezen in het boek ‘De Kracht van oplossingen’.