Als uw kind iets extra’s nodig heeft
Denkt u dat uw kind iets extra’s nodig heeft? Praat erover met de leerkracht van uw kind. Andersom zal de leerkracht dat ook met u doen. Een goede samenwerking is belangrijk om een oplossing te vinden die past. De leerkracht praat ook met uw kind. Natuurlijk wordt daarbij rekening gehouden met de leeftijd van uw kind en wat uw kind kan.
Blijven de zorgen? Lees dan hieronder verder wat u nog meer kunt doen en wat er mogelijk is.
Overleg met de intern begeleider
Als de leerkracht, uw kind en u als ouders/verzorgers onvoldoende kennis of expertise hebben, komt de intern begeleider (IB’er) van de school in beeld. De intern begeleider is deskundig in leerlingenzorg. De leerkracht en intern begeleider bespreken met u en uw kind wat de mogelijkheden en eventueel vervolgstappen zijn.
Extra ondersteuning vanuit de school
Elke school is verantwoordelijk voor het bieden van extra ondersteuning aan leerlingen met onderwijsbehoeften die de basisondersteuning overstijgen. Scholen ontvangen een bedrag per leerling voor het organiseren van deze extra ondersteuning. Zij bepalen zelf welke extra ondersteuning zij aanbieden en of dit groepsgewijs of individueel is. Ook kunnen scholen hun budget gebruiken om externe hulp in te kopen. Welke extra ondersteuning een school kan bieden, wisselt per school. Meer daarover kunt u lezen op de pagina ondersteuning in de regio.
Overleg met het schoolondersteuningsteam
Blijkt dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft die verder gaat dan wat de school vanuit de basis- en extra ondersteuning kan bieden? Of heeft de ingezette extra ondersteuning onvoldoende effect gehad? Dan roept de intern begeleider de leden van het schoolondersteuningsteam (SOT) bijeen. Dit team bestaat uit u als ouders/verzorgers, de leerkracht, de intern begeleider en interne en externe betrokkenen, zoals een orthopedagoog, jeugdhulpverlener of een jeugdverpleegkundige. Samen bespreken de leden wat de goede vervolgstappen zijn om uw kind te ondersteunen.
Extra ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband
Wil een school aan een leerling, die op basis van toewijzingscriteria recht zou hebben op plaatsing in het gespecialiseerd onderwijs (SBO of SO), een aanbod blijven bieden? Dan kan de school bij het samenwerkingsverband een extra ondersteuningsarrangement aanvragen. We noemen dit een BAO+ arrangement.
Het doel van een BAO+ arrangement is om de leerling(en) thuisnabij onderwijs en specialistische ondersteuning te bieden op hun eigen school. Het doel hiervan is om plaatsing in het gespecialiseerd onderwijs te voorkomen en toe te groeien naar meer inclusie.
Speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs
Sommige leerlingen hebben meer nodig dan een reguliere basisschool kan bieden. Dan kan een (tijdelijke) plek op het een school voor speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs beter passend zijn.
Privacy
Bij de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring wordt rekening gehouden met de privacyregels volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming, mei 2018. Het delen en verzenden van gegevens gebeurt via een beveiligde omgeving. Ook letten de scholen en het samenwerkingsverband erop dat alleen informatie wordt toegevoegd die ertoe doet (geen BSN-gegevens) en waarvoor ouders/ verzorgers toestemming hebben gegeven.